Misja
Misją Średzkiej Spółdzielni Mleczarskiej JANA w Środzie Wlkp. jest stałe dążenie do osiągnięcia i utrzymania wysokiego poziomu jakości produkowanych wyrobów mleczarskich, aby spełnić oczekiwania klientów. Cały swój wysiłek Spółdzielnia poświęca na stałą poprawę jakości, ze szczególnym uwzględnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego produktu w oparciu o analizę HACCP oraz standard BRC.
Wizja Spółdzielni to utrzymanie pozycji znaczącego producenta wyrobów mlecznych w kraju.
Działania Spółdzielni dla zrealizowania swoich celów, a szczególnie produkcji żywności bezpiecznej dla zdrowia to:
- stosowanie do produkcji najwyższej jakości surowca oraz dodatków i opakowań spełniających ustalone wymagania jakościowe,
- dbanie o środowisko naturalne, jak również zapewnienie higieny i warunków zatrudnienia,
- systematyczne podnoszenie kwalifikacji i świadomości pracowników w zakresie polityki jakości oraz zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej i Higienicznej w systemach zarządzania jakością,
- zaangażowanie całej załogi w realizację polityki jakości, wytwarzanie produktów zaspokajających oczekiwania konsumentów jednocześnie gwarantując im bezpieczeństwo zdrowotne spożywanych produktów,
- stałe dążenie do poprawy jakości wyrobów poprzez doskonalenie metod i narzędzi kontroli.
Ciągle doskonalone są procesy produkcyjne oraz sposób zarządzania Spółdzielnią.
Mając na uwadze zagwarantowanie bezpieczeństwa zdrowotnego produkowanych wyrobów mleczarskich, jak również dążenie do uzyskania coraz wyższej jakości swoich produktów ku zadowoleniu ich odbiorców i własnej satysfakcji ŚSM JANA wprowadza system zarządzania jakością opierający się na analizie HACCP i standardzie BRC.
Pracownicy Spółdzielni znają politykę Systemu Zarządzania Jakością i są w pełni świadomi swojej odpowiedzialności za System oraz bezpieczeństwo zdrowotne produktów.
Realizacja przyjętej Polityki Jakości zapewni:
- produkowanie wyrobów bezpiecznych dla zdrowia o wysokiej i powtarzalnej jakości,
- wysoki poziom obsługi klientów,
- utrzymanie czołowej pozycji wśród krajowych producentów wyrobów mleczarskich,
- ciągłe umacnianie bazy technologicznej i produkcyjnej,
- podnoszenie kwalifikacji pracowników.